ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 20:54

Υπάρχει νερό που ρέει στον Αρη και είναι... γλυφό - εκπληκτικό εύρημα της NASA

Οι επιστήμονες που αναλύουν τα δεδομένα από τα ερευνητικά οχήματα και διαστημόπλοια της NASA στον πλανήτη Αρη ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι εντοπίστηκαν στοιχεία που τεκμηριώνουν την ύπαρξη νερού και μάλιστα σε ρευστή μορφή τους θερινούς μήνες, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη».

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι από πού προέρχεται το νερό. Ίσως η πηγή του είναι υπόγειοι πάγοι, αλμυροί υδροφόροι ορίζοντες ή προϊόν συμπύκνωσης υδρατμών της αραιής αρειανής ατμόσφαιρας. «Υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια του Άρη σήμερα», δήλωσε ο Μάικλ Μέγερ, επικεφαλής επιστήμονας της NASA.

Ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter εντόπισε στοιχεία για ορυκτά που έχουν έρθει σε επαφή με νερό, τα οποία ονομάζονται περχλωρικά, τα οποία έχουν σχηματίσει γραμμές στις πλαγιές της επιφάνειας του Αρη.

Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι ικανά να διατηρούν το νερό σε ρευστή μορφή ακόμη και σε θερμοκρασίες της τάξης των -70 βαθμών Κελσίου.

Οι γραμμές αυτές στις πλαγιές του Αρη σχηματίζονται από τα περχλωρικά κατά την θερμή περίοδο, όταν το θερμόμετρο δείχνει ως... -23 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη συνέχεια εξαφανίζονται κατά την ψυχρή περίοδο.

«Κάτι ενυδατώνει αυτά τα άλλατα και φαίνεται ότι αυτές οι γραμμές έρχονται και φεύγουν με την αλλαγή των εποχών», ένα από τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος.

«Αυτό σημαίνει ότι το νερό στον Αρη είναι αλμυρό. Αυτό είναι λογικό, καθώς τα άλατα χαμηλώνουν την θερμοκρασία στην οποία παγώνει το νερό. Ακόμη και αν είναι κάτω από την επιφάνεια, που είναι ακόμη πιο χαμηλή η θερμοκρασία, τα άλατα θα κρατούσαν το νερό σε υγρή μορφή και θα του επέτρεπαν να κινείται χαμηλότερα στις πλαγιές».

Δημοσίευσαν την έρευνα στο Nature Geoscience
Η σημασία της πιθανότατης πλέον, ανακάλυψης εποχικής ροής νερού στον 'Αρη - κάτι που έως τώρα πιστευόταν ότι συνέβαινε μόνο στο μακρινό παρελθόν - είναι ότι ο κόκκινος πλανήτης μπορεί ακόμη να αποτελεί ένα περιβάλλον φιλόξενο για κάποιες μορφές ζωής, κατά πάσα πιθανότητα μικροβιακές.

Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν δει με τα μάτια τους, ούτε το νερό να κυλάει, ούτε κάποιο αρειανό μικρόβιο. Όμως αυξάνεται πλέον η πιθανότητα αυτό να συμβεί στα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές της NASA, με επικεφαλής τον Lujendra Ojha του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια στην Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών "Nature Geoscience", βασίστηκαν στις φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο δορυφόρος MRO σε τροχιά γύρω από τον Άρη, και δείχνουν τα σημάδια που φαίνεται να έχουν αφήσει τα περιοδικά ρυάκια.

Τα ίχνη από τα ρυάκια έχουν πλάτος από μισό έως πέντε μέτρα και μήκος εκατοντάδες μέτρα. Βρίσκονται τόσο στον ισημερινό, όσο και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Η δεύτερη σημασία της ροής νερού στον Άρη, είναι ότι αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από μελλοντικές αποστολές αστροναυτών που θα επιχειρούσαν να ζήσουν στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη, πόσο νερό μπορεί να κυλά σήμερα στην επιφάνεια του 'Αρη και σε πόσα σημεία. Είναι πιθανό ότι σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δημιουργείται ρέον νερό από διαφορετικές πηγές, είτε του υπεδάφους, είτε της ατμόσφαιρας.

Ο 'Αρης είχε ένα σαφώς ζεστό και υγρό απώτερο παρελθόν, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Σήμερα όμως είναι ξηρός και κρύος, ενώ το όποιο νερό έχει απομείνει, βρίσκεται κυρίως σε μορφή πάγου.

Το υγρό νερό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ρέει όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ανεβαίνει πάνω από τους μείον 23 βαθμούς Κελσίου (επειδή αυτό περιέχει πολλά άλατα, δεν παγώνει παρόλο που η θερμοκρασία του είναι κάτω από το μηδέν).

 

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστηκε 38504 φορές
Copyright © 2012-2013 | All rights reserved.Designed & hosted by thinkitweb.gr