ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2016 10:18

Τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο στα ανοικτά της Τουρκίας. Στους 9 οι νεκροί

Τουλάχιστον εννέα πρόσφυγες, ανάμεσά τους δύο μωρά, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στο Αιγαίο, ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε νέο ναυάγιο σκάφους που τους μετέφερε στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η τουρκική ακτοφυλακή.
Το ναυάγιο συνέβη μόλις 25 μέτρα ανοικτά του Σεφερίχισαρ, της επαρχίας της Σμύρνης, από όπου είχαν αποπλεύσει οι πρόσφυγες με προορισμό τη Σάμο, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η ακτοφυλακή. Δύο επιβαίνοντες στο σκάφος διασώθηκαν, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ανεύρεση και άλλων επιζώντων.
Η εθνικότητα των προσφύγων δεν έχει γίνει γνωστή.
Η Τουρκία, που φιλοξενεί επίσημα περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια Σύρους και 300.000 Ιρακινούς οι οποίοι διέφυγαν από τον πόλεμο στις χώρες τους, έχει γίνει ένα από τα κυριότερα σημεία αναχώρησης των προσφύγων που θέλουν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη.
Παρά τον χειμερινό καιρό και τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, που επανέλαβαν τους ελέγχους στα σύνορά τους, πολλοί μετανάστες εξακολουθούν να επιχειρούν όλες τις ημέρες τον διάπλου σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Μόνο το Σάββατο 37 πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Λέσβο. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), συνολικά 62.193 μετανάστες κατάφεραν να διαπλεύσουν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα μόνο τον Ιανουάριο του 2016.
Ο IOM κατέγραψε επίσης 272 θανάτους την ίδια περίοδο σε αυτό το δρομολόγιο.
Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου ένα "σχέδιο δράσης" το οποίο προβλέπει τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους ότι θα ελέγξουν καλύτερα τα σύνορά τους και θα καταπολεμήσουν τους διακινητές.
Όμως η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της που η συμφωνία αυτή καθυστερεί να παραγάγει αποτελέσματα, ενώ τα χρήματα που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία δεν έχουν ακόμη αποδεσμευθεί. Χθες βράδυ, εξερχόμενος από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε πως η Τουρκία σκέπτεται να μεταχειρίζεται στο εξής τους διακινητές ως "τρομοκράτες".
"Αποφασίσαμε να εργαστούμε σε μία σειρά νόμιμων μέτρων (...) έτσι ώστε η διακίνηση ανθρώπων να ενταχθεί στο πεδίο των τρομοκρατικών εγκλημάτων", δήλωσε ο Κουρτουλμούς. Σήμερα, ο ομόλογός του των Εσωτερικών Εφκάν Αλά ανακοίνωσε από την πλευρά του τη δημιουργία στο υπουργείο του μιας υπηρεσίας που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη μάχη κατά των διακινητών. "Για να καταπολεμήσουμε τη διακίνηση ανθρώπων, θα δημιουργήσουμε μια νέα ειδική διεύθυνση που θα επιφορτιστεί αποκλειστικά με αυτό τον φάκελο", δήλωσε ο Αλά στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
 
(Πηγή: ΑΠΕ)
Διαβάστηκε 3075 φορές
Copyright © 2012-2013 | All rights reserved.Designed & hosted by thinkitweb.gr