ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017 12:18

Τα πανέμορφα χωριά της Σάμου που πρέπει να εξερευνήσεις Κύριο

Ορεινά και παραθάλασσια, γεμάτα ζωή ή γεμάτα ησυχία, τα χωριά της Σάμου είναι η χαρά του εξερευνητή. Τρία μεγάλα και 34 μικρότερα χωριά συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο θα γίνει το δικό σας αγαπημένο –κι οι φανατικοί επισκέπτες της Σάμου συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος έχει επισκεφτεί τα περισσότερα. Χωρίς να θέλουμε να σας στερήσουμε την χαρά της ανακάλυψης, ακολουθούν πέντε από τα δικά μας αγαπημένα, αν μη τι άλλο για να ξέρετε από πού να ξεκινήσετε τις εξερευνήσεις σας έχοντας ως απαραίτητο αξεσουάρ ένα βραχιόλι επιβίωσης χρήσιμο και παράλληλα στιλάτο.

Πυθαγόρειο: Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα –και κατά πολλούς ομορφότερα– μέρη της Σάμου. Η ατμόσφαιρα του αρχαιότερου λιμανιού της Ελλάδας συνυπάρχει με τα μπαράκια που ξενυχτούν δίπλα του κάθε βράδυ, η παραλιακή περαντζάδα σφύζει κάθε βράδυ από ντόπιους και τουρίστες, και το άγαλμα του Πυθαγόρα επιβλέπει, από την άκρη της προκυμαίας, την αρχαία πρωτεύουσα του νησιού.

Σάμος: Μπορεί να ακούσετε να την αναφέρουν και ως Βαθύ –μην μπερδευτείτε: Βαθύ λέγεται το λιμάνι που απλώνεται στα πόδια της, Σάμος είναι η αμφιθεατρικά κτισμένη από πάνω του πρωτεύουσα του νησιού. Πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, πολλά ενδιαφέροντα μουσεία (λεπτομέρειες παρακάτω), γραφικά ταβερνάκια και μία από τις ωραιότερες προκυμαίες του Αιγαίου, όπου κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται οι δημοφιλέστατες στο νησί Γιορτές Κρασιού, με άφθονο ντόπιο γλυκό κρασί (δοκιμάστε το οπωσδήποτε!) και πολιτιστικά δρώμενα.

Σπαθαραίοι: Λιλιπούτειο και πανέμορφο, κρυμμένο από τα φώτα της δημοσιότητας μέσα σε μια καταπράσινη πλαγιά, είναι ένα από τα ψηλότερα χωριά του νησιού, αμφιθεατρικά κτισμένο σε υψόμετρο 320 μέτρων. Παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, στενά καλντερίμια, παραδοσιακά καφενεία, φυσική δροσιά ακόμη και στην καρδιά του Αυγούστου και θέα που αφήνει το μάτι να περιπλανηθεί από τα Δωδεκάνησα ως την Ικαρία και τους Φούρνους είναι τα δυνατά χαρτιά του. Το μεγάλο πανηγύρι που διοργανώνεται στη γραφική πλατεία του στις 15 Αυγούστου αποτελεί από μόνο του λόγο για να ανηφορίσετε προς τα εδώ.

Μυτιληνιοί: Ναι, όπως θα μαντέψατε, το όνομά του το χωριό το πήρε από τους πρώτους κατοίκους του, που ήρθαν εδώ από τη Μυτιλήνη. Ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά χωριά του νησιού, κρυμμένο και αυτό ανάμεσα σε πράσινες βουνοπλαγιές, με τα γραφικά, πολύχρωμα σπιτάκια του και την μεγάλη σκιερή πλατεία του που σκεπάζεται από αιωνόβια πλατάνια. Εδώ βρίσκεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σάμου, που φιλοξενεί τον σκελετό του περίφημου Σαμόκερου (λεπτομέρειες παρακάτω).

Διαβάστηκε 2996 φορές
Copyright © 2012-2013 | All rights reserved.Designed & hosted by thinkitweb.gr