ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Θερμών

Στην εκτός σχεδίου περιοχή της σύγχρονης πόλης του Πυθαγορείου στα δυτικά μέσα στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της αρχαίας Σάμου υπάρχουν τα ερείπια των θερμών η αλλιώς ρωμαϊκών λουτρών που κτιστήκαν τον δεύτερο μισό του 2ου μ.χ. αιώνα. Στην είσοδο του χώρου υπήρχαν τα αποδυτήρια για τους λουόμενους. Στο βόρειο τμήμα των εγκαταστάσεων υπήρχαν οι χώροι για τα ψυχρά λουτρά και η οκταγωνική πισινά, ενώ στο νότιο οι αίθουσες για τα ζεστά λουτρά. Στο χώρο υπήρχε επίσης ένα μικρό θολωτό δωμάτιο που χρησίμευε σαν χώρος σάουνας. Τον 5ο αιώνα αυτό το δωμάτιο χρησιμοποιήθηκε σαν βαφτιστήρια και εντάχθηκε στην τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, η οποία καταλάμβανε το βόρειο μέρος των θερμών. Τα δάπεδα της βασιλικής ήταν καλυμμένα με ψηφιδωτά. 

Οι τοίχοι του συγκροτήματος των θερμών ήταν διακοσμημένο με ορθομαρμαρώσεις και εντοίχεια ψηφιδωτά καθώς και μαρμαροθετήματα ψηφιδωτά δάπεδα, όπως φαίνεται από τα λείψανα τα οποία έχουν διασωθεί.

Οι θέρμες εντάσσονται σε ένα ενιαίο και οργανωμένο χώρο που περιλάμβανε τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης και συγκεκριμένα γυμνάσιο, στάδιο και παλαίστρα. Το στάδιο είχε μήκος 190-200 μ. και πλάτος 40-50 μ. το οποίο συνέχιζε στα νότια των θερμών μεταξύ της Ιεράς Οδού και του θαλάσσιου τείχους. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στάδια της αρχαίας Ελλάδας Ώρες Λειτουργίας: καθημερινά 08:30-14:45, 2ευτέρα κλειστά.

Τιμή εισιτηρίου: είσοδος ελεύθερη

Copyright © 2012-2013 | All rights reserved.Designed & hosted by thinkitweb.gr