ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

Το λαογραφικό μουσείο

Το Λαογραφικό Μουσείο δημιουργήθηκε από Το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ που συνέθεσαν στο παρελθόν την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων της Σάμου. Στόχος του μουσείου είναι να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζωής στο νησί πριν από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό όλα εκείνα τα στοιχεία Το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου ΝΙΚΟΛΑΟΣ 2ΗΜΗΤΡΙΟΥ ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό να συμβάλει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου της Σάμου.

 

Το Μουσείο θέλει να γίνει ζωντανός εκπαιδευτικός θεσμός για τη Σάμο. Στον χώρο αυτόν εφαρμόζονται εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται εκδηλώσεις αναβίωσης παραδοσιακών εθίμων. Τα εργαστήρια λειτουργούν από παλιούς τεχνίτες για άμεση επαφή του κοινού με τα εκτιθέμενα.

Το Μουσείο στηρίχθηκε σε προσφορές ατόμων που θέλησαν να διασώσουν αντικείμενα από το παρελθόν του νησιού.

Τα γεωργικά εργαλεία κατέχουν κεντρική θέση στο Μουσείο. Συνοδεύουν το γεωργό σε κάθε καλλιεργητική δραστηριότητα και αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες και τις εποχές. Σε ειδική προθήκη μπορεί κανείς να γνωρίσει τον κύκλο του ψωμιού, τα σχήματα που παίρνει ανάλογα με τις ανάγκες και το συμβολικό χαρακτήρα που του αποδίδουν οι χωρικοί. Στο Μουσείο υπάρχουν ακόμα τα σύνεργα του τσοπάνη που απεικονίζουν τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής τυριού, καθώς επίσης ειδικές προθήκες για τον ψαρά, τον τσαγκάρη, τον καλαθοποιό καθώς και για τον μελισσοκόμο της τότε εποχής.

Στον ίδιο χώρο, θα συναντήσει κανείς και ένα κουρείο από την εποχή της Ηγεμονίας. Στον υπαίθριο χώρο έχουν διαμορφωθεί με ιδιαίτερη φροντίδα, αντίγραφα εργαστηρίων με αυθεντικά εργαλεία από τα επαγγέλματα του παραδοσιακού χωριού. Ο επισκέπτης θα συναντήσει το παλιό αγγειοπλαστείο με τον τροχό και τις στάμνες έτοιμες για ψήσιμο στο καμίνι, τo ξυλουργείο, το σιδεράδικο, το εργαστήριο του σακκοποιού, τους χώρους επεξεργασίας του καπνού και του σταφυλιού με το πατητήρι που δεν έλειπε από κανένα παραδοσιακό νοικοκυριό και βέβαια το κατώι.


Τόσο οι βιτρίνες του Μουσείου, όσο και τα εργαστήρια προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο μια πλήρη εικόνα της καθημερινής ζωής στην προπολεμική Σάμο. 2ιεύθυνση: Ξενοδοχείο Doryssa Bay, Πυθαγόρειο Σάμου, 83103

Ώρες Λειτουργίας: 10.00 - 13.30

(Θερινό), Μετά από συνεννόηση (Χειμερινό)

Τιμή Εισιτηρίου: Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνα: 22730 88383, 22730 62286

Copyright © 2012-2013 | All rights reserved.Designed & hosted by thinkitweb.gr