ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

Kοκκάρι

Η ετυμολογία του ονόματος είναι αμφισβητούμενη. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Δημητρίου το Κοκκάρι δεν ονομάστηκε έτσι από το ομώνυμο φυτό αλλά από το όνομα του πρώτου οικιστή του χωριού. Από μικρό οικι σ μό αγροτών και  ψαρά δων εξελίχθηκε σε μεγάλο χωριό με πολλά ξενοδοχεία και χώρους διασκέδασης. Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο Έλληνες και ξένοι κατακλύζουν την περιοχή. Παρόλο αυτά όμως η περιοχή δεν έχασε την γραφικότητα του και τις παραδοσιακές καλλιέργειες του αμπελιού και της ελιάς. Στα οθωμανικά έγγραφα που βρέθηκαν αναφέρεται ως kokar (1601), άρα πρέπει να είναι από τους παλ ιότερους οικισμούς της Σάμου, ενώ στα οθωμανικά κατάστιχα του 1637 καταγράφονται 8 φορολογήσιμες εστίες.

Στην απογραφή του 1828 είχαν καταγραφεί 92 κάτοικοι, αλλά ο πληθυσμός του στα τέλη της ηγεμονίας έφτασε τους 1514 κατοίκους δηλαδή σχεδόν δεκαπενταπλασιάστηκε. Αρχικά η περιοχή αποτελούσε ένα δήμο με την κοινότητα εκλέγοντας δικό της πληρεξούσιο στις γενικές συνελεύσεις των Σαμίων. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την αμπελοκαλλιέργεια, την ελαιοκαλλιέργεια κα ι την αλιεία. Τα σταφύλια του ήταν ονομαστά όπως επίσης και το κρασί της. Σήμερα εκτός αυτών ασχολούνται και με τον τουρισμό αλλά και την ανθοκομία. Για πρώτη φορά στη Σάμο καλλιεργήθηκαν ορχιδέες στο ανθοκήπιο του γεωπόνου Γιακουμή Αμυρσώνη. Τα φυτά εξάγονται σε όλη τη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Το χωριό είναι χτισμένο σε εξαιρετικού κάλλους τοποθεσία με τη θάλασσα από την μια πλευρά και την πυκνή αλλά συνάμα όμορφη βλάστηση από την άλλη.

Copyright © 2012-2013 | All rights reserved.Designed & hosted by thinkitweb.gr