ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

Το Πυθαγόρειο είναι χτισμένο στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Απέχει από την πρωτεύουσα 13 χιλιόμετρα. Είναι χτισμένο πάνω από την αρχαία πόλη Σάμο, η οποία ήταν η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Ήταν στην κάτω πόλη σε αμφιθεατρικό στυλ γύρω από το λιμάνι. Ένα από τα τρία μεγάλα τεχνικά θαύματα της Σάμου όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος στα συγγράμματα του μαζί με το ναό της Ήρας και το Ευπαλίνειο Όρυγμα.

Στο λιμάνι επί ηγεμονία Μιλτιάδη Αρίσταρχου κατά το 19ο αιώνα (1859-1866) κτίστηκε νέα προκυμαία πάνω στις βάσεις του παλιού λιμανιού και το οποίο διατηρεί την αρχική του μορφή που είχε όταν κατασκευάστηκε επί τυράννου Πολυκράτη. Ένα κρηπίδωμα 100-150 μέτρων ψηλότερα από την σημερινή προκυμαία δείχνει τα όρια του αρχαίου λιμανιού και οι σύγχρονοι μόλοι ακολουθούν την γραμμή των αρχαίων.

Σε 32 χιλιόμετρα δυτικά της Σάμου βρίσκεται το Καρλόβασι . Παλιά λεγόταν Καρλοβασία γιατί ήταν τρεις διαφορετικές Κοινότητες, το Νέο με τον όρμο, το μεσαίο και το Παλαιό Καρλόβασι με το λιμάνι, τα οποία ήταν ανεξάρτητα μεταξύ τους, χτισμένα στους γύρω από τη πεδιάδα λόφους. Κατά την δεκαετία του 1950 ενώθηκαν με τον οικισμό του Μαραθοκάμπου, και τα Σακουλέικα και αποτέλεσαν το δήμο Καρλοβάσου.

Κέντρο είναι το νέο Καρλόβασι . Το Μεσαίο βρίσκεται ένα χιλιόμετρο δυτικά και το χωρίζει ο χείμαρρος του Καρλοβάσου και ένα χιλιόμετρο δυτικότερα βρίσκεται το Παλαιό κρυμμένο πίσω από το λόφο της Αγίας Τριάδας. Βορειοδυτικά βρίσκεται το λιμάνι. Σήμερα το Νέο, το μεσαίο, το λιμάνι και ο Όρμος επεκτείνονται στην πεδιάδα και έχουν ενωθεί μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το Καρλόβασι να είναι μεγαλύτερο σε έκταση και πιο αραιοκατοικημένη κωμόπολη του νησιού μεγαλύτερη και από πολλές μεγαλουπόλεις της Ελλάδας.

Η ετυμολογία του ονόματος είναι αμφισβητούμενη. Σύμφωνα με τον Νικόλαο Δημητρίου το Κοκκάρι δεν ονομάστηκε έτσι από το ομώνυμο φυτό αλλά από το όνομα του πρώτου οικιστή του χωριού. Από μικρό οικι σ μό αγροτών και  ψαρά δων εξελίχθηκε σε μεγάλο χωριό με πολλά ξενοδοχεία και χώρους διασκέδασης. Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο Έλληνες και ξένοι κατακλύζουν την περιοχή. Παρόλο αυτά όμως η περιοχή δεν έχασε την γραφικότητα του και τις παραδοσιακές καλλιέργειες του αμπελιού και της ελιάς. Στα οθωμανικά έγγραφα που βρέθηκαν αναφέρεται ως kokar (1601), άρα πρέπει να είναι από τους παλ ιότερους οικισμούς της Σάμου, ενώ στα οθωμανικά κατάστιχα του 1637 καταγράφονται 8 φορολογήσιμες εστίες.

Η Σάμος ή αλλιώς Βαθύ βρίσκεται χτισμένη στο λαιμό «του κεφαλιού του λαγού» όπως λέγεται από τούς Σαμιώτες. Είναι ένας μεγάλος κόλπος όπου βρίσκεται το λιμάνι της Σάμου. Είναι από τα μεγαλύτερα και τα πιο ασφαλέστερα λιμάνια του Αιγαίου από θέμα καιρού.

Η περιοχή κατά τα παλιά χρόνια ονομαζόταν Γιαλός και μέχρι το19ο αιώνα ήταν ακατοίκητο. Λόγω φόβου των πειρατών υπήρχαν μόνο αποθήκες. Με το πέρασμα της περιόδου των πειρατών άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σπίτια.

Copyright © 2012-2013 | All rights reserved.Designed & hosted by thinkitweb.gr